Någon måste ju gilla MSX! • Gott folk! Har ni inga MSX-historier?

  Jag började min yrkesbana i 7-års-ålden med en Goldstar MSX FC-200. Jag har en kvar, och uppkopplad i min gubbhörna. Tänkte faktiskt pyssla om den ytterligare och ta tag i att börja använda den mer. Den är renoverad och ordentligt rengjord. Ska bara recapa min Philips Music Module och försöka klura ut hur jag får MSX synth att boota från ett ROM inne i detta gigabautiska cartridge.

  Bifogar en liten bild att avunda.

  0_1526719364134_1526719266352.jpg

  Är det inte en otroligt vacker maskin? • Det närmaste jag kom MSX i ungdomen var en klasskamrat som hade en men det var ingen i deras familj som riktigt använde den som jag minns det. Det var väl om jag inte missminner mig en väldigt populär plattform i vissa länder medan den i andra var närmast osynlig? • Det närmsta vi kom här var Spectravideomaskinerna som är väldigt nära släkt med MSX.

  Det slog ju i Asien, själv saknar jag dem inte, det var en satsning Gates och MS var inblandade i för att ta marknaden.

  MSX2 fanns ju med, ärligt ser jag inte dem som en del av historien hör så jag har aldrig jagat dem.

  Sen finns ju annat mer udda närmare oss i UK BBC datorn eller tex Acorn Archimedes med RISC cpu.
  Den kunde ju blivit nåt men OS låg i ROM och den verkar strypt på andra sätt med.

  Men ARM kommer från dem de har väl gjort sig en hacka idag, fö rena sisc prosessorer används väl inte, åven Intel gick väl till ett halvläge med tiden.

  En jag alltid tyckte såg häftig ut var SAM Coupe nånslags uppjazzad 8bit burk, den hade varit kul att se här.

  Lite som C64DX som inte ens kom så långt som serietillverkning. • @Silwer Sam Coupe såldes faktiskt i Sverige och testades t.om av Hemdatornytt men den blev verkligen ingen framgång.

  Vi hade en större artikel om MSX i Datormagazin Retro #2 som fortfarande går att beställa från Datormagazins shop. Rekommenderas! • Nej det var väldigt sent för 8bit, vilket även ju drabbade c65 som då lades ned.

  Men SAM såg kul ut tycker jag, det var väl i DMZ jag såg den när det begav sig, ibland visade de ju upp nån maskin man inte annars känt till då.

  C65 önskar man ju hade släppts även fast den aldrig kunnat sålt då Amigan ju fanns sen länge, jag blev erbjuden att köpa en av prototyperna i början av 2000 talet, flera hamnade i Sverige vid konkursutförsäljningen.

  5000 ville killen ha, men jag som var student då hade svårt ekonomiskt så jag fick inte fram pengarna så den såldes till USA för en större summa än så.

  Tveksamt ändå om jag haft den kvar, priserna skenade ju på sånt senare.

  Mitt sk samlande var först gällandes Amigir, för att sen utökas till hemdatorer sålda på svenska marknaden, vilket är fler än man kan tro, särskilt 8 bitare, många ville orova lyckan ett tag innan C64 bet ihjäl dem.

  Dragon 32/64 tex fick jag inte tag på och dylika maskiner ofta brittiska men som jag såg i gamla anonser att de sålts här.
  Spectravideo 738 och en mer spelinriktad modell hittade jag aldrig heller enbart 328 modellen jag har i en låda faktiskt, ska försöka se om den funkar fortfarande snart.

  Ger nog inga stora pengar, men den är svensksåld så nån kanske iaf kan ha den i samlingen, jag importrade aldrig nånting.

  MSX som sagt måste mao sålts i en mindre mängd här, även om jag aldrig hörde talas om det, men som sagt Spectravideo är väldigt nära besläktad men inte fullständigt identisk.

  C64an hade ju det där att Basic tog en del minne om man själv ville göra nåt, det attackerade Soectravideo hårt, tror det står typ 80kb fritt stort på den tom :-) • @Silwer SAM såg du i SHN (Svenska hemdatornytt). DMZ skrev aldrig om den. • Det kan säkert stämma, men att det var i en svensk blaska mins jag.
  Svenk hemdatorhacking datirnytt köpte jag ibland så helt klart möjligt det du säger. • Har 2-3 samlingspärmar Svenska Hemdatornytt… Finns en del MSX-programmeringsskolor och annat smått o gott! • @AiO Synd att Selstam tog ner alla tidningar från nätet och började sälja dem på CD-ROM-skivor istället. • Ja det missade jag helt med, vore kul att läst dem idag, tidningen var helt ok.

  Vissa äldre datortidning ngar på svenska var väldigt tråkiga, men de riktade sig främst till vuxna.

  Det var ju det DMZ och Hemdatorhacking ändrade på.

  Jag har en del äldre blaskor av annat svenskt, dock samlade jag helst på mig Commodorerelaterat i första hand.

  Atari hade väl en egen tidning? Den har jag nog inte mer än nån enstaka av.
  Och nån tidning hette nåt med Soft tror jag, men mins inget mer från den, tror jag har några av den.
  Interface mins jag med, den hade en egen stil och var väl mer konsollinriktad.

  Engelska fanns det mångder av såklart, mer förutom de jag köpte nya när det begav sig har jag inte jagat efter alls. • Läste om MSX i Retro #2, det var som jag mins.

  Hör i Sverige fanns främst SVI burkarna, jag fick leta en del på sent 90tal för att hitta en SVI328 som jag nämt och ni nämner inte var helt kompatibel med MSX, den hade doch en klart bättre basic ön säg en c64.

  Några eldsjälar fanns det väl jag har nån kopierartad tidning om datorn bla.

  Ser att det bjuds ut MSX burkar på Tradera, de dör tror jag är sentida importgods.

  Jag har en 328 i låda, med bandare och en del konstig kringutrustning bla nån stor joyball.

  Och jag fick då leta för att hitta en, de svenska har den där klistermojen över sig där det står nåt om 80k minne annars är de utlänska.

  De måste sålt väldigt dåligt i Sverige där c64 tagit marknaden, zx Spectrum var vanliga i jämförelse.

  De var nog mest programmerarens hemdator här.

  Jag tror nog att vi fick det bästa av det bästa genom säg CBM c64 och Amiga ich en del Atari ST.
  Det förberedde oss nog klart bättre för den höga datortäthet och uppkopplingar vi tidigt hade.

  MSX var en återvändsgränd jag är glad vi slapp som standard, Basic var ändå inte nåt programmerare använde, Assembler på c64 var ju tidigt det man gav sig på hur dålig man än var.

  Jag ska kränga den, men de får väl sälja sina först, min saknar en tangenttopp med.
  Blir troligen ingen stor summa för den, en vanlig fin vic64 i låda brödburken gick klart bättre för mig. • Min 328 ligger på Tradera nu ch en Australiensare är tokig i den, jag har förklarat att dels är den ju svensk inte engelsk och det kostar hejdlöst att skicka nåt till Sydney.

  Han tycker 850 spön är ok att betala för frakt, jag ör isäker om det räcker totalt, utanför EU får de samma elände vi får nämligen moms på pris och frakt mm, fast det ju ör gamla grejor.

  Synd, jag hade gärna sålt den till honom men är rädd att hamna i klistret själv då han kanske backar i slutet och då måste jag köra om auktionen.

  Jag har doch hört att de sålde ok i UK, här var de ju så dyra.
  Vilket blev dess fall och MSX floppade helt här särskilt när c128 ju kom.


Log in to reply